Halı Temizliği Nasıl Yapılır?
Kültürümüzdeki yeri nedeni ile geleneksel olarak bolca kullandığımız halıları, hem önemli bir dekoratif unsur olarak hem de soğuk Bursa günlerinde evlerimizi sıcak tutmak için kullanıyoruz. Elbette evin tüm kiri ve tozunu tutan halıların belli aralıklarla temizlenmesi gerekiyor. Üzerinde fazlaca gezinilen halıları yaklaşık 6 ayda bir, daha az kullanılan halıları ise yılda bir tam anlamıyla temizlemek uygun olur.
Halı nasıl temizlenir öğrenmek istiyorsanız yapacağınız ilk iş, halıyı satın aldığınız yer ile iletişime geçip ya da varsa garanti belgesinden bakıp yıkama talimatını öğrenmek olmalıdır. Eğer halı temizleme şirketlerinden hizmet alacaksanız, bu bilgileri paylaşmayı unutmayın. Halı dokunurken kullanılan ip çeşidinden, seri üretim ya da el dokuması oluşuna kadar birçok etken, halı temizliğinde kullanılacak yöntemleri belirler. Halı temizliği için aşağıdaki pratik bilgiler sayesinde, evinizde hijyene en çok özen gösterilmesi gereken halılarınızın mis gibi olmasını sağlayabilirsiniz. Halınızı temiz tutarken uzun ömürlü de olmasını istiyorsanız silme, yıkama, yıkamacıya yollama, silkeleme, süpürme gibi yöntemlerden hangilerini ne şekilde uygulamanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor.
Halı Nasıl Silinir?
Halınızı elbette bir halı yıkamacıyı arayarak evinizden aldırıp birkaç gün içinde temizlenmiş bir şekilde teslim alabilirsiniz. Evde halı yıkamak, hem sürekli olarak yapılamayacağından hem de tamamen kuruması için gereken şartlar her an sağlanamayacağından, doğru yöntemlerle ve belli aralıklarla elde silmek de yeterli hijyeni sağlayacaktır. Halının üzerinden yalnızca bez ve deterjanla silmek, tozun altta sıkışmasına neden olacak ve gerçek bir temizlik sağlamayacaktır. Bu nedenle halı silmenin püf noktaları bilinmelidir. Öncelikle tozların alınmasıyla başlayabilirsiniz.
Halıdaki Toz Nasıl Temizlenir?
Halının tozlardan arındırılması için elektrik süpürgesi ile güzelce süpürülür. Ancak halının yalnızca üstten süpürülmesi ile tüm tozdan kurtulmak mümkün değildir.
Bu nedenle elektrikli süpürgenizin halının derinliklerine de ulaşabilen bir aparatı var ise standart süpürme işleminden sonra bir de bu aparatı kullanarak süpürmeniz daha sağlıklı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Artık halınız tozlardan arındığına göre silinmeye hazır demektir.
Halı Silmek İçin Ne Kullanılır?
Özellikle el dokuması, yün ve doğal boyama yapılmış halılar için deterjan yerine el sabunu ya da arap sabunu kullanarak rengin akması, solması, halının yıpranması gibi durumları engellemiş olursunuz. Arap sabunu ile halı silme eskilerden beri kullanılan, halı şampuanı şirketlerin milyon dolarlık reklam bütçelerine karşı ev hanımlarının kulaktan kulağa yayarak popülaritesini koruduğu bir yöntemdir. Ayçiçek yağı ve sabun bazından oluştuğu için zararlı kimyasal içermeyen bu ürünün, günümüzde maliyetlerin düşmesi ve rekabetin artması ile katkılı olanları çıkmıştır. Yanmış eski yağlar ve ucuz esansların da eklenerek yapıldığı arap sabunları, maalesef kimyasal deterjanlardan farksızdır. Bu nedenle mutlaka yüzde yüz doğal arap sabunu tercih etmelisiniz.
Halı temizliği karbonat sayesinde de sağlıklı bir şekilde yapılabilir. Karbonat gibi hem ucuz hem de kolayca bulunan bir ürün ile halınızı kötü kokulardan arındırabilir, bakterileri yok edebilir, nemini alabilir, rengini koruyabilir ve yağ lekelerinden kurtarabilirsiniz. Halı silmek için seçtiğiniz temizlik maddesi kadar kullandığınız fırça ve bez çeşidinin de sonuca etkisi olacaktır.
Halı Silmek İçin Nasıl Bez Kullanılır?
Halınızı silerken mümkün olduğunca kuru kalmasını sağlamanız gerekir. Bu nedenle temizleme işleminde, özellikle ıslaklığı fazla tutmayan mikrofiber bezler tercih edilebilir. Fırça ise halıyı yıpratmamak adına oldukça yumuşak olanlardan seçilmelidir. Her şey tamamsa kirlerin yayılmaması adına, önce lekeleri çıkardıktan sonra tüm halıyı silmenizde fayda vardır. Aksi halde leke daha fazla yayılarak çıkması daha da güç bir hal alabilir. Halınızı dairesel hareketlerle silerek tüm alanlardaki toza kire kolayca ulaşabilirsiniz.
Halı Yıkamanın Püf Noktaları
Halılarınızı elde, halı yıkama makinesi ile ve profesyonel halı yıkama şirketleri ile olmak üzere üç şekilde yıkamanız ya da yıkatmanız mümkündür. Halılarınızı elde yıkamak için ön hazırlık olarak fırça, süpürge, kova, bez gibi temizlik gereçleri edinebilirsiniz.
Temizlik sırasında eldiven kullanmayı unutmayın. Evde halı yıkamanın püf noktası; halınızı deterjan kalıntısı kalmayana kadar arkalı önlü yıkamak ve sonrasında güneşi direk almayan bir yerde iyice kurumasını sağlamaktır. Aksi takdirde bakteri üretimi ile birlikte koku oluşabilir ve halılar yıkanmasına rağmen hijyenik olmazlar.
- Halı genel olarak yıkandıktan sonra halı saçakları ile de ayrıca ilgilenmek gerekir. Bazı halıların saçakları oldukça sıktır. Su ve deterjanı almayan halen kirli kalan yerler olabilir. Bir fırça yardımı ile fırçalayabilir, aralarını açabilir ve iyice temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Halı saçaklarını kuruturken ise karışmaması için düz bir zeminde kurutmanız gerekir.
- Halı temizliği için halı yıkama makinesi kullanacaksanız, halı yıkama makinesinde hangi deterjan kullanılır bilmeniz gerekir. Herhangi bir marketten kolaylıkla bulabileceğiniz halı yıkama şampuanları ve leke çıkarıcılarının makine için olanlarından almalısınız.
- Halı temizliği için deterjan çeşitlerine bakacak olursak organik ve kimyasal çokça seçenek bulmamız mümkündür. Deterjan seçimi, kişinin istek ve ihtiyaçlarına göre değişmekle birlikte; sağlık açısından bizim tavsiyemiz önce sirke ve karbonat gibi organik çözümlere yönelmenizdir.
- Halılarınız hem parlasın hem de lekelerinden arınsın istiyorsanız, beyaz sirke ile temizleme yöntemini uygulayabilirsiniz. Parlatmak için silme suyuna sirke ekleyebilir, lekelerden kurtulmak için de sirke ve tuz karışımı kullanabilirsiniz.
- Halının üzerindeki lekelerden çabucak kurtulmak için çamaşır sodası ile halı temizleme yapmanız yeterli olacaktır. İçeriğinde yalnızca sodyum karbonat olmasından ötürü doğal bir halı temizleme yöntemidir.
- Halı temizliğini uzun süre korumak için sık sık havalandırmayı ve süpürmeyi ihmal etmeyin.
Halı Yıkama Fiyatları
Halı yıkama işlemi genellikle profesyonel halı yıkama firmaları tarafından gerçekleştirilir. Halı yıkama fiyatları ise yine bu firmalarca belirlenir ve şirketten şirkete farklılık gösterebilir. Fiyatı belirleyen kriterler halınızın metrekare cinsinden büyüklüğü, malzemesi ve yapılış şeklidir.
Bir Yorum Yazın